Головна Новини Азарт 2024 Як вирішити питання лотерей: чи потрібно підходити до них, як до азартних ігор
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вирішити питання лотерей: чи потрібно підходити до них, як до азартних ігор

Лотереї повинні займатися лише лотереями, щоб ними не скористалися гравці чорного ринку

28 лютого 2024, 14:24
Поділіться публікацією:








Все йде до того, що лотереї в Україні можуть набути таких повноважень, які були до 2020 року – до моменту легалізації гемблінгу в Україні. Тобто, під ліцензію лотереї можуть бути легалізовані всі нелегали, які зараз працюють. Як це питання буде вирішено? У цьому питанні видання "Коментарі" розбиралося, проаналізувавши під час інтерв'ю думки експертів.

Як вирішити питання лотерей: чи потрібно підходити до них, як до азартних ігор

Лотереї. Фото: із відкритих джерел

Голова КРАІЛ Іван Рудий вважає, що до лотереї потрібно підходити так само, як і до грального бізнесу. Тобто, не потрібно створювати жодних конкурсів, умов тощо. Вимоги мають бути подібними до вимог ігрових операторів.

"Подаєш документи, купуєш ліцензію, ведеш свою діяльність. І ціна має бути відповідною. І лотереї мають займатися лише лотереями", – зазначив Іван Рудий.

На його думку, треба вносити зміни до законодавства.

"Нинішнє законодавство не дозволяє розвинути цей сектор, однак, дозволяє зробити життя кількох людей "трохи кращими". Поки що може бути лише три оператори. Чому лише 3? Чому вони мають бути з досвідом проведення державних лотерей щонайменше 10 років? І як нам казати про залучення нових іноземних інвестицій? Де у світі, окрім 3-х чи 4-х країн є державні лотереї? Тобто вже апріорі ніякий інвестор сюди ніяк не зайде. Ну і таких перешкод дуже багато", – підсумував Іван Рудий.

У свою чергу, координатор наземного сегменту ринку азартних ігор "Всеукраїнської Ради Гемблінга" Сергій Іваненко заявив, що головна проблематика в країні в цих лотереях знаходиться в тій площині, що лотерея — це не азартна гра. І всі обмеження, що діють для азартних ігор, для операторів азартних ігор – не діють для лотереї.

"Якщо не помиляюся, перший проєкт лотереї, схожий на казино, було запущено у 2013 році. Кожне натискання на кнопку відкривало новий квиток – це була миттєва лотерея. А зараз під лотереєю лотерейні оператори беруть ставки на спорт. Ну розписують коефіцієнти. Чому? Тому що у них подання правил проведення лотереї декларативне і комісія не має повноважень їх обмежувати чи контролювати. Оператори подали правила та починають працювати через 10 днів. І це головне питання, чому КРАІЛ не має цих повноважень, щоб керувати цим процесом. Колись у нас була дискусія з одним замовленням у Мінфіні за введення 10% податку на обіг. Ми говорили йому: "Зупиніться. Ви розумієте, що не буде жодних надходжень. Усе можна приховати, тому що весь оборот буде прихований у цьому квитку". Він не повірив, податок на обіг імплементували і все скінчилося. Надходжень до бюджету не стало", – висловився експерт.

Читайте на порталі "Коментарі" — реклама азартних ігор в Україні: у чому проблема.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 лютого 2024, 14:26

Всемогутній профффесор фінаншист лотерейник Гетманцев рулить.


Новини