Головна Новини Азарт 2021 Чи з'явиться в Україні цивілізований ринок азартних ігор: що кажуть експерти щодо законопроекту
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи з'явиться в Україні цивілізований ринок азартних ігор: що кажуть експерти щодо законопроекту

Закон про оподаткування ринку азартних ігор в Україні дуже потрібний, але разом із системою моніторингу, кажуть експерти

16 грудня 2021, 12:40 comments1019
Поділіться публікацією:

Чи з'явиться в Україні цивілізований ринок азартних ігор: що кажуть експерти щодо законопроекту

Законопроект про оподаткування азартного бізнесу розглянуть у Раді, фото з відкритих джерел

У четвер, 16 грудня, Верховна Рада може розглянути багатостраждальний законопроект 2713 про оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей у другому читанні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" те, що відбувається навколо цього закону та ринку азартних ігор в Україні.

Сплата податків все одно не контролюватиметься в режимі реального часу

Голова ГО "Підтримка легалізації грального бізнесу в Україні", експерт грального бізнесу Олена Мочалова зізналася, що має великі сумніви щодо того, що Рада прийме 2713-д.

"У них, як завжди, є найважливіші питання. А це говорить про безвідповідальність влади щодо бізнесу та доходів до державного бюджету загалом", – упевнена експерт.

За словами Олени Мочалової, прийняття запропонованих норм оподаткування грального бізнесу дуже позитивно впливало б на покупку ліцензій для азартного бізнесу в Україні щодо іноземних інвесторів.

"Але система державного онлайн моніторингу не з'явиться за хвилину. А це означає, що податки все одно не контролюватимуться в режимі реального часу", – наголошує Олена Мочалова.

Вона також зазначає, що потрібно взяти до уваги наступний факт: після того, як оподаткування ухвалять, ліцензії, які вже придбали оператори у потрійній вартості, будуть розформовані на три роки наперед. А це означає – недоотримання коштів у запланований бюджет від діючих сегментів.

Для легальної роботи азартного бізнесу потрібна функціональна система моніторингу

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривоніс зазначає:

"56 сторінок порівняльної таблиці з більшістю відхилених поправок не дають відповіді на те, чи справді азартні ігри можна буде тримати у правовому полі – як із погляду функціонування, адміністрування та оподаткування. Комітет взагалі не бачить необхідності розрізняти функціонування цього ринку до та після введення в експлуатацію Державної системи онлайн-моніторингу. Він відхиляє до десятка поправок, пов'язаних із підвищеною платою на початок експлуатації такої системи, додаткових адміністративних дій. А фактично – ця система має стати відправною точкою до функціонування взагалі цивілізованого ринку у такій нецивілізованій справі як азартні ігри".

Без функціонування системи моніторингу вся система перетворюється на купівлю вхідного квитка, а далі самі розбирайтеся, упевнений Андрій Кривоніс.

"Як для організаторів сьогодні – це добра справа. Систему готуватимуть мінімум два роки, а далі може так статися, що відстрочать ще, – припускає експерт. – Відповідна Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей додала свої забаганки, як правило, у формі відхилення правок, які бажають бачити депутати, щоб Комісія, яка вже потрапляла у скандали, не продовжувала підгортати весь ринок під себе. Вже існує десяток регістрів, сотні нормативних актів Комісії, але на її сайті неможливо знайти інформацію про те, куди подавати відомості про незаконну діяльність у цій сфері".

Андрій Кривоніс із жалем резюмує, що сьогоднішній стан ринку не дає підстав для оптимізму.

"Кількість реклами, Комісія, яка намагається все зарегулювати (а це – пряма дорога до корупції), необізнаність споживачів, неможливість побудувати систему стримуючих (формальних та неформальних) факторів для гри тим, кому не можна (на сьогоднішній день у Комісії є 83 заяви про обмеження) або самообмеження, а що говорити про моральний бік питання про туристів із країн, де це заборонено їхньою релігією та законом – у нас і так є дивне зростання кількості туристів з таких країн)… Все це для мене виразник того, що саме час зупинитися, – каже експерт. – Можливо, скасувати початковий закон загалом. І повернутися на першу сходинку побудови цієї ПІРАМІДИ (закреслено) – ГАЛУЗІ".

Як повідомляв портал "Коментарі", гральному бізнесу збираються знизити податки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини