Головна Новини Азарт 2023 Гральний бізнес в Україні виявився заплямованим через російський слід у радників регулятора - деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Гральний бізнес в Україні виявився заплямованим через російський слід у радників регулятора - деталі

В Консультаційно-експертну раду при Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей потрапили люди, які не мають досвіду в цій галузі

9 жовтня 2023, 20:00
Поділіться публікацією:

Метою легалізації грального бізнесу в України, з ініціативою якої виступав сам президент Володимир Зеленський, було залучення коштів в бюджет, проте проект обернувся скандалами — в Консультаційно-експертну раду при Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей було введено людей, які не мають досвіду в галузі, але відомі через зв'язки з РФ. Про це йдеться в матеріалі видання "Телеграф": "Догрались: як керують індустрією азарту недосвідчені "радники" з проросійським шлейфом".

Гральний бізнес в Україні виявився заплямованим через російський слід у радників регулятора - деталі

Гральний бізнес в Україні (фото з відкритих джерел)

Так, керівником КЕР став Антон Кучухідзе, а серед результатів роботи органу вказано 15 засідань за 6 місяців і низка законопроектів, до яких рада надала зауваження. При цьому минулий склад Консультаційно-експертної ради КРАІЛ розпустила із аргументацію "працювала безрезультатно" 12 серпня 2022 року. 

Попередній склад КЕР був відомим завдяки першому заступнику керівника – ним став громадянин Латвії та України Борис Баум, якого пов'язували з депутатами російської Держдуми Бабаковим, Гінером та Воєводіним, і який працював генеральним продюсером російського RTVI. Нібито на посаду його просунув заступник керівника ОП на той час Кирило Тимошенко. У ЗМІ зазначали, що саме Баум лобіював видачу ліцензії букмекеру, пов'язаному з РФ, але проект зірвався через скандал.  

Після початку бойових дій у лютому 2022 Баум виїхав з країни. Тоді ж Національна поліція відкрила кримінальне провадження (№ 12022000000000558), де зазначається, що частку отриманих від гральної діяльності доходів було приховано. 

За весь довоєнний 2021 рік гральний бізнес приніс до держбюджету 127 грн 03 коп, що послугувало ініціативі Кабміну ліквідувати КРАІЛ, відповідний законопроєкт був поданий до Верховної Ради. 

Керівник Консультаційно-експертної ради Антон Кучухідзе, який раніше ніяк не перетинався з гральним бізнесом, наразі керує ще й Ukrainian Gambling Council. Проте позиціонує себе він як політолог-міжнародник, в такій якості ходив на канали Медведчука і медіа Льовочкіна. Також він був присутній у владі: працював помічником нардепа "Опоблоку" Ларіна, у 2014 балотувався до Ради від цієї партії (№71). 

Журналісти нагадали, що саме Кучухідзе казав, що "легалізація грального ринку врятує країну від коронавірусу", а також, що "турист із Близького Сходу щодня витрачає у Києві 800 євро, із них 300 євро припадає на готель… 500 євро можуть бути спрямовані на участь в азартних іграх".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини