Головна Статті Азарт 2021 "Паріматч": чверть століття заробітку на чужих пороках
commentss Cтатті Всі новини

"Паріматч": чверть століття заробітку на чужих пороках

Що відомо про діяльність ТОВ «Паріматч» в Україні та його власників. Хто заробляє на азартних іграх мільйони доларів

20 грудня 2021, 12:00 comments12678
Поділіться публікацією:

"Паріматч": чверть століття заробітку на чужих пороках

Паріматч в Україні, фото з відкритих джерел

Азартні ігри – людська вада, яку не вдається перемогти ось уже тисячі років, тому багато хто просто навчився на ній заробляти. Не гребує цим і українська держава. Після більш ніж 10-річної перерви знову легалізувавши азартні ігри, вона навіть сподівалася отримати від плати за ліцензії у 2021 році понад 7 млрд гривень. Хто і як на ньому заробляє в Україні особистий статок у сотні мільйонів доларів, розбиралися "Коментарі".

Засновники Парі-матч: Почали з підвалу, а закінчили сотнями мільйонів

Безперечно, найсерйознішим "гравцем" на ринку азартних ігор в Україні є ТМ "Паріматч", зареєстрована як ТОВ "Парі-матч" у вересні 1995 року. Щоправда, офіційною датою старту бізнесу у "біографії" ТМ вказано 1994 рік, а свої перші ставки від гравців, як каже "сімейна легенда", її представники приймали у напівпідвальному приміщенні біля стадіону "Динамо".

З початку діяльності фірма стала сімейним підприємством, яким керував її власник Едуард Швіндлерман, а його дружина Тетяна Білоруська у всьому допомагала чоловікові, навіть стояла на касі та приймала ставки, згадує нинішня власниця бренду "Паріматч" Катерина Білоруська.

Вже через 4 роки, у 1998 році, компанія вийшла на російський ринок як оператор азартних ігор, до 2002 був запущений перший у СНД букмекерський сайт, через 2 роки вона вийшла на ринок Білорусі.

Все це стало у пригоді компанії, коли у 2009 році азартні ігри були заборонені у РФ та Україні, а Білорусь стала "ігровою Меккою" для любителів випробувати азарт із сусідніх країн. Наявність досвіду проведення онлайн-ігор дозволило компанії у 2011 році отримати онлайн-ліцензію на діяльність у сфері азартних ігор.

З 2014 року компанія стала міжнародним холдингом, відкрила представництво у Казахстані, на Кіпрі, продала франшизу до Танзанії. Але основним ринком для компанії, як і раніше, залишається СНД, який приносить близько 70% виторг. Він, треба сказати, обчислюється мільярдами доларів на рік.

Так, у 2019 році гендиректор холдингу Parimatch Сергій Портнов заявив, що оборот букмекерського бізнесу в Україні перевищує 1 млрд доларів на місяць, з яких 30% припадають саме на "Паріматч". Тобто, за рік оборот компанії становив мінімум 3,6 млрд доларів, а кожен гравець ставить у середньому 6,5 доларів. Зауважимо, що все це відбувалося ще до легалізації азартних ігор.

За підрахунками російських журналістів, у них "Паріматч" у 2019-2020 роках збирав на ставках 7,6 млрд і 15,4 млрд російських рублів відповідно, у вигляді чистого прибутку отримуючи понад 400 млн рублів (понад 150 млн гривень). Це дозволяє компанії входити до першої десятки російських букмекерських компаній.

Після легалізації азартних ігор в Україні в липні 2020 року саме "Паріматч" стала першою компанією, яка отримала ліцензію на зайняття цим видом діяльності та відповідний дозвіл у березні 2021 року.

Гра за новими правилами – у справу вступає Катерина Білоруська

Нещодавно український Forbes опублікував інтерв'ю з новою власницею компанії "Паріматч" Катериною Білоруською, у якому 31-річна бізнесвумен названа потенційним учасником ТОП-30 українських багатіїв зі статком у 430 млн доларів.

За словами Катерини, "досвід" бізнесу на азарті вона отримала ще у дитинстві, адже її мати Тетяна Білоруська брала її з собою, коли приймала перші ставки від гравців у 1994 році. Проте професійно у цей бізнес вона "влилася" у 2011 році.

"У 2011 році Сергій Портнов (гендиректор холдингу Parimatch – ред.) повернувся в Україну після навчання. Наші батьки товаришували, і я дізналася, що Сергій зібрав у Parimatch нову молоду команду. Я запитала у тата: "Чи можу я спробувати?" Він був не проти. Починала я там із чогось дуже простого, з копірайту. Потім поринула й усвідомила: "Це ж бізнес моєї сім'ї!" – каже про свої перші кроки у букмекерському бізнесі нинішня власниця компанії.

Як стверджує сама спадкоємиця, вона є мажоритарним власником компанії, в якій її менеджмент володіє 22% на всіх, а батьки передали компанію у період реструктуризації з 2014-го по 2016-й роки. У "Паріматчі" вона відповідає за розвиток нових ринків, зокрема на Кіпрі, де компанія працює з 2017 року.

Генеральним директором "Паріматч" є Сергій Портнов – син професійного гравця на ставках, який сам зробив свою першу ставку у 12 років і завдяки Едуарду Швіндлерману – другу свого батька, отримав ступінь бакалавра факультету Менеджменту азартних ігор та розваг у Великій Британії.

З 2011 Портнов очолює холдинг "Паріматч".

"Чорна" сторона Парі-матч: офшори, кримінальні справи, неплатежі

Втім, уявна ідилічна картина процвітання "Паріматч" насправді далека від реальності. Зважаючи на те, що ТОВ "Парі-матч" було зареєстровано у вересні 1995 року, а свій бізнес там відраховують з 1994 року, не завжди цей бізнес вівся відкрито.

З того часу пройшла чверть століття, але питання прозорості та чесності роботи компанії залишилися колишніми.

Так, слід знати, що існують два ТОВ зі схожими назвами: "Парі-матч", зареєстроване у тому самому 1995 році, яке на 100% належить Едуарду Швіндлерману, і "Паріматч", у якому власником є його дочка Катерина Білоруська.

Але навіщо проводити таку "косметичну" заміну?

Відповідь проста, за ТОВ "Парі-матч", окрім 26 років історії, тягнеться "шлейф" зі 153 судових документів у кримінальних справах.

Найбільш резонансні з них, це, безсумнівно, документи з кримінального провадження №4201700000002925, яке у 2017 році розслідувала тоді ще просто Генпрокуратура України.

Згідно з версією слідства, ТОВ "Парі-матч" було однією з ключових ланок схеми з відмивання брудних грошей та виведення їх за кордон. Так, компанія приймала платежі від гравців за послуги гри або аудіовізуальної продукції, після чого кошти за фіктивними або завищеними контрактами виводилися за кордон як плата за послуги іноземної фірми, наприклад, власника контенту.

Даною схемою користувалася ціла група компаній та осіб, які таким чином виводили за кордон зароблені чи отримані злочинним шляхом у різних сферах діяльності кошти, не сплачуючи з них податки.

Оборот зазначеної схеми, на думку правоохоронців, становив 20 млн гривень на день, а загальний обсяг легалізованих коштів – 350 млн доларів.

Втім, останній судовий документ із цього кримінального провадження датується листопадом 2017 року та стосується зняття арешту з майна ТОВ "Пейнмент Солюшин", яке проводило через свої рахунки у "ПриватБанку" отримані таким чином гроші.

У квітні 2019 року "Наші гроші" повідомили про інше рішення суду на користь "Парі-матчу". Цього разу суд не дозволив мешканцю Дніпропетровської області отримати 130 тис. гривень, які він виграв у оператора азартних ігор у спортивну лотерею.

Хоча гравець підтвердив виписками з банку свої платежі компанії з банківської картки, суд взяв до уваги аргументи компанії "Парі-матч", що вони не мають ліцензії, жодних доходів і будь-якої діяльності у цій сфері не ведуть. Тобто виходило, що численні гравці просто "дарують" свої гроші "Парі-матчу", тим більше що жодних письмових договорів з ними вони не укладають.

Очевидно, цей галас набрид Едуарду Швіндлерману і 15 листопада 2019 року на острові Кіпр, де працює ТМ "Паріматч" і ринок якого курує Катерина Білоруська, була зареєстрована компанія FIRSTPM ENTERTAINMENT LTD. Її директором став Сергій Портнов, гендиректор холдингу "Паріматч".

Ще через тиждень, 22 листопада, було зареєстровано ТОВ "Паріматч", яке на 100% належить кіпрській FIRSTPM ENTERTAINMENT LTD.

При цьому остаточним бенефіціаром ТОВ "Паріматч" система YouControl називає Катерину Білоруську, яка володіє FIRSTPM ENTERTAINMENT LTD. Іншими словами, говорячи про себе як про мажоритарного власника, Катерина Білоруська таки лукавить, адже вона є власницею фірми, яка з "вибіленою" репутацією працює на українському ринку та має можливість законно виводити гроші з України в офшорну юрисдикцію Кіпру.

Для порівняння, ТОВ "Паріматч" має лише 1 судовий кримінальний документ, та й то побічно.

Словом, молоде покоління "Паріматчу" має всі можливості продовжувати організовувати "лотереї" для українців і не платити за рахунками переможцям, поки репутація фірми чиста і не поповнилася 150 судовими документами у кримінальних справах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини