Гральному бізнесу збираються знизити податки: як це оцінюють депутати

Представники ринку азартних ігор можуть розраховувати на зниження податкової ставки до 10%

Четвер, 15 липня, в парламенті видався насиченим. Одним із важливих законопроєктів, підтриманих у першому читанні, став документ під номером 2713-д. Ним передбачається визначення нової податкової ставки для підприємців, які займаються азартним бізнесом у країні. Як це рішення оцінюють нардепи, дізнавалася кореспондентка порталу "Коментарі" Марія Рада.

На думку нардепа від "Слуги народу", глави фінкомітету ВР Данила Гетьманцева, подібний документ необхідний нашій країні.

"Ви знаєте, скільки податків зараз сплачується представниками грального бізнесу? Вони практично всі в тіні, а, значить, бюджет практично нічого не отримує від їхньої роботи. Ми ж хочемо встановити середню ставку, яку зможуть "потягнути" всі організації, що займаються азартними іграми", — говорить політик.

За його словами, тільки від видачі ліцензій на роботу різних гральних закладів український держбюджет вже отримав понад 1 млрд гривень. Податки зможуть наповнити скарбницю ще більше.

"Ми не плануємо нічого екстраординарного. Хочемо встановити звичайний податок на прибуток підприємства — це 18%, а також на додаток до цього податок на доходи від грального бізнесу — 10%, — пояснює Гетьманцев. — Також будуть обкладатися податками й виграші від 48 тисяч гривень і вище, це стандартна ставка у 18%".

Подібні виплати в бюджет доведеться вносити всім представникам азартного бізнесу: реальним і віртуальним казино, залам гральних автоматів, лотереям тощо.

А ось у політичній партії "Голос" не поділяють впевненості в необхідності прийняття подібного законопроєкту. За словами нардепа Ярослава Залізняка, є досить цинічним рішення ради "протягувати" на голосування відразу два протилежних законопроєкти.

"Тобто, вони пропонують проголосувати за 5600, який збільшить тиск на підприємців, і разом з цим знижують оподаткування для грального бізнесу, — обурюється депутат. — Мало того, що це цинічно, це ще й дозволить відійти від системи моніторингу, коли держава могла спостерігати, скільки податків вона отримує".

Не в захваті від такого документа і представник фракції ОПЗЖ Юрій Бойко.

"Це знущання, яке називається "легалізацією грального бізнесу", ще раніше було розкритиковане нашою партією. Ми й попередньо говорили, що це — чистий лобізм, який нічого не принесе країні", — стверджує народний обранець.

На його думку, в економічно ослабленій кризою країні, якою є Україна зараз, не можна було легалізовувати гральний бізнес, не вирішивши інших життєво важливих питань.

"Вони зараз скажуть, мовляв, ми зменшимо податки й азартний бізнес відразу вийде з тіні. Не буде такого", — резюмував Бойко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як обіцянки Зеленського щодо грального бізнесу в Україні розійшлися з нинішніми ініціативами парламенту. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що очікує вітчизняний ринок азартних ігор у майбутньому.