Головна Статті Азарт 2022 Що приховує Favbet за своїми благодійними проектами
commentss Cтатті Всі новини

Що приховує Favbet за своїми благодійними проектами

Як Андрій Матюха вирішує бізнес питання через благодійну організацію Favbet Foundation (Favorit Foundation), створену беттинговою компанією Фавбет

30 травня 2022, 10:05 comments5427
Поділіться публікацією:

Побудова репутації за допомогою такого інструменту як створення корпоративного благодійного фонду – давно відомий спосіб, як і легалізація грошей та інших матеріальних активів. Особливо часто до цього інструменту вдаються в кризовий для репутації компанії період і подають під виглядом відповідального бізнеса.

Що приховує Favbet за своїми благодійними проектами

Фавбет (Фаворит) - букмекерська компанія Андрія Матюхи

Favbet Foundation (перша назва Favorit Foundation) було створено у 2020 році беттінговою компанією Favbet, яка працює у сфері азартних ігор понад 20 років. Офіційно фонд заявляє про свою зацікавленість у підтримці проектів у сферах освіти, спорту та особистого розвитку.

Засновником Favbet Foundation є Андрій Матюха, він — власник компанії. Примітно, що створення фонду у 2020 році співпало із тиском силових структур за незаконну діяльність Favbet в Україні. Нагадаємо, перші обшуки в офісі компанії пройшли наприкінці 2019 року, після чого було закрито всі точки прийому ставок. А потім за рішенням суду було заблоковано основний сайт компанії в Україні. Усі ці неприємності трапилися з бізнесом Матюхи у розпал реформи гральної галузі.

Тоді без роботи залишились тисячі працівників закритих букмекерських точок. З огляду на їхню нелегальність говорити про соціальні гарантії та виплати колишнім співробітникам точно не доводиться.

"Неліквід" йде на соціальні проекти Фавбет

У той же час, свою соціальну відповідальність Favbet вирішив проявити в іншому. Перший проект було реалізовано разом із вищим ешелоном держорганів. Міністерство цифрової трансформації у партнерстві з Favbet Foundation розпочало працювати над комп'ютеризацією бібліотек у рамках загальнодержавної програми підвищення цифрової грамотності. Тоді Фонд передав 5 тисяч комп'ютерів у 12 областей України та місто Київ.

"Гроші держбюджету на реалізацію цього нацпроекту не витрачалися . Його виконання стало можливим завдяки партнеру – благодійному фонду Favbet Foundation. Цей проект визнано найкращим прикладом взаємодії держави, соціально відповідального бізнесу та місцевої влади", — йшлося у повідомленні Міністерства цифрової трансформації.

Однак давайте згадаємо, що Favbet закрив понад 1000 букмекерських точок по всій країні. Точка, як правило, є залом з комп'ютерами, кількість яких залежить від площі приміщення. Швидше за все ця комп'ютерна техніка залишилася на складах після закриття, а потім була реалізована в цьому спільному проекті.

Згідно з інсайдерською інформацією, деякі представники бібліотек зверталися до фонду з питанням, що робити з неробочими комп'ютерами або як встановити сучасне програмне забезпечення на застаріле обладнання. Представники фонду таку техніку замінювали.

Бізнес-інтереси Favbet

Соціальний проект, який передбачає вирішення бізнес-питань – це радше колаборація, а не благодійність. І під яким би соусом не подавали у Favbet цю історію, підтексту не зміниш.

Координатором проекту цифровізації між Мінцифрою, бібліотеками та Favbet Foundation був Фазіль Аскеров. В офіційних новинах про проект його посада скромно вказана як партнер та голова правління Асоціації розвитку туризму.

У липні 2020 року Аскеров заявив про плани будівництва нового міста-курорту "Дунайя" на косі між Чорним морем та озером Сасик. Новий курорт, крім готелів, центрів розваг та іншого, передбачав створення масштабної ігрової зони. А розвиток казино та залів гральних автоматів – безпосередня сфера діяльності Favbet. Тоді ж Аскеров казав, що проект "Дунайя" має приватних інвесторів, але називати їх відмовлявся.

Ще один цікавий факт. В одному з інтерв'ю Фазіль Аскеров назвав ідейним натхненником проекту народного депутата, який говорив, що ухвалення законопроекту та легалізації ігорки є його персональним пріоритетом.

"Плюс, один із моїх персональних пріоритетів – закон про легалізацію грального бізнесу. Я подав альтернативний законопроект і бачу у ньому великий потенціал для економіки країни та розвитку туризму", - розповів голова профільного комітету Дмитро Наталуха. 

Позбутися непотребу, заякоритися в майбутньому українському Лас-Вегасі, віддячити за лобізм бізнес-інтересів і при цьому зробити добру справу – цікава багатоходівка від українського бізнесмена. Як би там не було, але сьогодняшня ситуація значно відстрочила реалізацію амбітних планів Андрія Матюхи. Наразі його Favbet Foundation зосередився на допомозі ЗСУ. Хочеться вірити, що вона буде цільовою та якісною, а не за аналогією з комп'ютерами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Valery

1 червня 2022, 19:13

Алексей, вoт сaйт, пpo кoтoрый ты спрaшивал, от 100$ в дeнь выиграть мoжно без прoблем, cам ужe нескoлько рaз оттудa вывoдил по 500-700$. Последний раз выиграл айфон11 http://tinyurl.com/prize11iphone


Новини